Spionage mot FRA

En tidigare militär som bland annat jobbat för den militära underrättelsetjänsten MUST och en kvinna anställd vid Försvarets radioanstalt (FRA) har anhållits misstänkta för brott mot Sveriges säkerhet.

Lyssna på Sveriges Radios reportage om varför paret häktas https://sverigesradio.se/avsnitt/darfor-haktas-fra-kvinnan-och-toppmilitaren-grans

FRA, Försvarets radioanstalt, är Sveriges underrättelsetjänst för radio och elektronisk krigföring. FRA har till uppgift att inhämta information om främmande länders militära och politiska verksamhet, samt att skydda Sveriges säkerhet mot elektronisk krigföring.

FRA är ett måltavla för spionage från ett flertal länder, bland annat Ryssland, Kina och Iran. Spionerna använder sig av en rad olika metoder för att försöka få tillgång till FRA:s information, bland annat:

  • Mänskliga källor: Spioner som antingen är anställda av främmande underrättelsetjänster eller som samarbetar frivilligt med dem.
  • Teknisk inhämtning: Hacking, intrång i FRA:s nätverk och utrustning, samt användning av avancerade tekniska hjälpmedel för att avlyssna och analysera radiosignaler.

Säkerhetspolisen (Säpo) arbetar med att motverka spionage mot FRA. Säpo har bland annat ansvaret för att identifiera och skydda FRA:s informationskällor, samt för att utreda och lagföra spioner.

Några av de mest uppmärksammade fallen av spionage mot FRA är:

  • 2020 avslöjades att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA hade spionerat på FRA och andra svenska myndigheter i samarbete med den danska underrättelsetjänsten PET.
  • 2021 dömdes en rysk man till fängelse i två år för spioneri mot FRA.
  • 2022 greps en man i Sverige misstänkt för att ha spionerat för Kina.

Säkerhetspolisen bedömer att spionagehotet mot FRA kommer att fortsätta att öka i framtiden. Detta beror bland annat på den ökade globala spionagekonkurrensen, den digitala utvecklingen och den säkerhetspolitiska situationen i Europa.

Här är några tips för att öka din egen säkerhet mot spionage från främmande makt:

  • Var försiktig med vad du säger och skriver på internet.
  • Var försiktig med vilka du ger din personliga information till.
  • Var uppmärksam på din omgivning och rapportera misstänkt aktivitet till Säpo.